Searching...
Monday, May 25, 2015

Burdaki tuşlar ne işe yarar (bilgi içerir)

1:39 PM
Efenim CgPage.Net den tekrar  merhaba :)
Bu sefer max in başka bir karanlık noktalarına el feneri tutayım dedim. Tabi bu açıklayacağımı bilenler için karanlık nokta diyemeyiz. Bu gün max imizi her açışımızda tebessümle bakan. Kullan kullan diye nidalar eden, ancak çok azımıızın bildiği ve kullandığı 2 butona değineceğim.


Bunları görselde belirttim. İlk butonun adı "select and manipulate" , diğerinin adı ise "keyboard shortcut override toggle" . Amma da uzun isimleri varmış yahu. Neyse hemen bunlar ne işe yarar açıklayalım.

İlk butonu genellikle animasyoncular kullanır efenim.  Benim keşfettiğim 2 işe yarar bu ilk buton.

  • Sahnede Radiuse özelliği bulunan nesneleri (teapot, sphere, cylender vs.) kolaylıkla modifier paneline gitmeden radiuslarını değiştirebilmeye yarar.


  • Bu butonun bir diğer özelliği ise, genellikle animasyoncuların kullanığı morph ve benzeri işlemlerin değerlerini hızlıca, modifier paneline gitmeden, viewport da değiştirebilmeyi sağlar.
Nitekim aşağıdaki videoda 02:31 dakikadan sonra adam belirttiğim araçları kullanıma açabilmek için bizim butonu tıklıyor.
 Note : aşağıdaki sarı çizelgeleri nasıl yapabilirim dersen. 
Burdan yapabilirsin. Aşağıdaki videoyu tamamen izlersen sana daha iyi izah edecektir.
r


Efenim geldik diğer butonumuza , İkinci butonumuz ise şu işe yarar demeden önce bişeyi açıklamam gerekir.

 3ds max de her pencerenin kendine göre kısayolları vardır. Ve bazen bir kısayol tuşu farklı amaçlarca kullanılır. Biraz daha açayım.

Efenim M farfine basınca gelen material editörde . G harfine basarsanız.  "Material / Map Browser" penceresi açılır. Ancaak Viewport yani çalışma alanında G harfine basınca gridleri açıp kapatırsınız.

 Başka bir misal de ise . Yine M harfine basınça gelen material editörün içinde iken X farfine basınca mateiral topları büyür yada küçülür. Ancak viewportda X harfine basardak başka işlem yapar.

Ha işte bu aynı kısayol harfini farklı yollarda kullanıp kullanmama özelliğini açıp kapatan tuştur. bu bizim ikinci tuşumuz. Yani bizim 2. butonumuz açık değilse . Sen hangi pencerede olursan ol G harfine basarsan sadece viewport un kuralları geçer ve sadece grid açılır yada kapanır. Eğer bizim 2. Buton açık ise sen G ye basınca hangi pencerede isen o penceredeki ilgili (varsa) kısayol çalışır grip açlıp yada kapanmaz  :)

0 comments:

Post a Comment