Searching...
Tuesday, May 26, 2015

Clone işlemindeki kapalı yer

1:39 PM
Merhaba CgPage.Net ailesi , Bu gün sizlere her gün bize gözüken ve kimimizin bu nedir acaba diye sorduğu yada sormakdan bıktığı bir sorunun cevabını açıklıyacağım.

Elbetteki objeyi , shifte basılı tutup sürüklemek suretiyle kopyalama ekranı olarak gelen bu görüntüden bahsedeceğim. Aşağıdaki resimde belittiğim yerdeki alan neden aktif değil ? Ve asıl soru Buradaki araçlar ne işimize yarıyor ? 



 Bildiğiniz gibi sol tarafdaki "obcejt" kısmı objenin sadece modifierdeki değişiklklerini içeren bir kopyalama çeşidi sunar. 

Ancak kopyalanan objenin "Controller" yani Döne/taşıma/Scale işlemine değinmez. Yanı bir objeyi sol taraftaki instance ile yada Reference ile kopyaladığınızda. kopyalanan yada ana objeyi    Move (w) / Rotate (e) / Scale (r) işlemlerinden birini yaptığınızda interaktif olarak değilde tek başlarına yaparlar.

Ama kopyalama esnasında gelen pencerede, resimde belirttiğim yerdeki İnstance seçerseniz. Kopyalanan objlerden birine 10 derece döndürme uygularsanız. hemen kopyalanan diğer objelerde 10 derece döner. yada birine x ekseninde 100 birim taşırsanız . Diğerleride 100 birim taşınır.

Peki herşey güzelde belirtilen yerdeki copy/instance neden aktif değil . Efenim Bunun cevabı Kopyalanan obje sıradan bir objedir. Nasıl yani derseniz. Bir başka objeyle ilişkisi olmaya obje demek istedim.

Mesala içinde 3 tane obje barındıran bir Group nesnesini kopyaladığınızda artık resimde belirttiğim yer aktif olur. Ve siz group objesini open diyerek açtığınızda ve group içindeki objelerden birine (w) / Rotate (e) / Scale (r) uygularsanız. Ana objede bu hamleden etkilenir.


Mesala Yukardaki resimde bir group objesini Shift e basıp sürükledim. ve bahsettiğim yer aktif oldu.
Ve bu group'a open diyip çaydanlığı 10 derece döndürsem. Diğer çaydanlıkda dönmüş olacak :)

Vakit ayırdığın için teşekkür ederim :)

0 comments:

Post a Comment